31 augustus
Schaapskooi Ermelo
8km

Het beloofd een warme dag te worden als we ’s morgen richting Ermelo vertrekken. Volgens de voorspellingen zou het 30 graden kunnen gaan worden.
Omdat het is aangeraden, parkeren we de auto bij het station en nemen de pendelbus richting het evenement. Super geregeld en het was anders ook niet te doen geweest om een parkeerplaats te krijgen. De organisatie geeft aan dat ruim 75% van de deelnemers gebruik heeft gemaakt van de pendelbus. Een mooie score denk ik.

Het trailrun dorp is leuk opgezet en erg gezellig. Met een groot terras met picknicktafels en zelfs live pianomuziek.

Alle faciliteiten zijn goed geregeld. Kleedgelegenheid, koud water douche buiten, groot waterpunt en dixies met een spoelfunctie. Dat laatste ben ik echt heel blij mee. Ik vind dixies altijd zo vreselijk, dit maakt het echt een stuk minder onprettig. Dit hoop ik evenementen vaker tegen te komen!

We halen ons startnummer en finishers shirt op. Wel grappig dat je dat shirt eigenlijk al krijgt voor je uberhaupt van start bent gegaan.

Terwijl wij onder de parasol nog een broodje eten voor de start komt de eerste finisher van de 25km binnen, in 1:40:49! Niet te geloven wat een snelheid en zeker met deze temperaturen!

Om 2 uur gaan wij van start op de 8km. Vanwege de hoge temperatuur is het eerste stuk van de route wat verlegd/verkort zodat de deelnemers sneller in het bos zijn, waar ze in ieder geval uit de felle zon zijn.

Na de start ben ik Thierry al snel kwijt. Ik blijf achteraan in de groep starters lopen, omdat ik toch niet zo snel ben en ik geen zin heb om non-stop over mijn schouder kijken of iemand me wil inhalen. Thierry gaat er vandoor met de mensen die sneller lopen. Ik laat dit voor wat het is, vermoedelijk kom ik hem later op het parcours toch wel weer tegen.

De route over het algemeen valt me heel erg tegen. De hele omgeving waar de uitgezette route doorheen loopt is eigenlijk helemaal niet zo mooi. Ik had er veel meer van voorgesteld. Ook de rust die Veluwe naar mijn idee zou bieden is er niet. De route loopt langs een crossbaan of iets dergelijks. Ik denk dat ik zeker 4km lang de herrie daarvan heb kunnen horen, misschien zelfs wel langer. Dit was voor mij het minpunt van dit evenement, echt ontzettend jammer.

In het bos heb ik nog een kleine aanvaring. Een meter of wat voor me loopt een man die ik ga passeren. Hij loopt niet helemaal lekker, hij bleek door zijn enkel te zijn gegaan. Ik en nog een andere loper vragen of het wel gaat. We wandelen een paar meters en gaan vervolgens weer lopen, deze man ook. Hij gaat op een dusdanige korte afstand achter mij lopen, dat op het moment dat hij weer door zijn enkel gaat, hij vol achterop mij valt. Gelukkig kan ik overeind blijven, maar ik heb mijn kuit echt zeer gedaan. Geen zichtbare schade, maar een vervelende tik. We hebben hem overeind geholpen en wandelend achtergelaten, over minder dan 500m is er gelukkig voor hem een waterpunt. Of hij uiteindelijk de finish heeft gehaald weet ik niet.

Waterpunten ed. sla ik altijd over. Met mijn trailrugzak op, heb ik altijd mijn eigen water en eventueel voedsel bij me. Toch altijd Crohn in mijn achterhoofd houdend durf ik waterdrinken al niet aan. Dit komt meestal uit van die speciekuipen, ik wordt al onpasselijk als ik het zie.

Omdat ik bijna altijd rustig door kan blijven lopen, win ik aan het eind hier soms nog best wel wat ‘plaatsen’ mee. De laatste kilometers haal ik dan toch mensen in. Die zijn sneller/harder gestart, maar aan het einde leeg.

Rond een kilometer of 6 kom ik Thierry inderdaad weer tegen. Hij is aan het wandelen. De laatste kilometers lopen we samen. Het laatste stuk van de route is wel heel mooi. Dit loopt over de hei, die nog prachtig paars is. Ook is het leuk om alle lopers in een lange sliert verspreid te zien lopen.

Onze finishtijd is 58:19. Onder het uur, wat wel een beetje mijn streven was. Met deze temperatuur kunnen we hier zeker heel tevreden over zijn. Een snelle loper zal ik waarschijnlijk toch nooit worden.

Aan de finish worden we goed opgevangen met bakken water en handdoeken erin om te koelen. Hier maak ik dankbaar gebruik van. Tot grote ergernis van een loper achter me, zie ik later op het finishfilmpje. Die vond dat ik op moest schieten. Ook staat er op de kraam water en allerlei snacks. En natuurlijk een mooie medaille.

Na de finish zou er voor iedereen een biertje moeten zijn. Helaas is er voor niemand bier. De bierkraam is geleverd zonder bier! HOE DAN?!?
Jammer, dan maar een beker frisdrank.

In de schaduw van de bomen eten en drinken we nog wat. Hier raak ik aan de praat met een stel uit Den Helder. Zij raad aan de Texeltrail een keer te lopen. Die noteer ik vast op het lijstje voor 2020.

Het was een mooie dag. Weer een fijne prestatie neer kunnen zetten. Ondanks dat de route tegenviel, heb ik mij prima vermaakt. Deze trail kan ik qua organisatie zeker aanraden, alles was echt goed geregeld.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *