De brief voor de Koning – Tonke Dragt

Dit is een verhaal van lang geleden, toen er nog ridders waren.

Wie heeft dit boek niet gelezen? In 1963 onderscheiden als Kinderboek van het jaar en in 2004 bekroond met de Griffel der Griffels.

Het is nog steeds mijn meest favoriete (kinder)boek aller tijden.
Ik kreeg mijn exemplaar in maart 1996. Op dat moment waren we dit boek op school gezamenlijk aan het lezen. Vanaf de eerste letter was ik verkocht, het maakt zo’n enorme indruk. Ik kon niet wachten met verder lezen en kreeg het boek van mijn ouders. Ondertussen ben ik de tel kwijt hoe vaak ik het heb herlezen en valt het boek compleet uit elkaar.

Omdat deze maand de serie The Letter for the King op Netflix uitkwam, heb ik het boek maar weer eens uit de kast gepakt. Nog steeds na al die jaren boeiend vanaf de eerste letter.

Het boek speelt zich af in de riddertijd, in de fictieve rijken Dagonaut en Unauwen.
Tiuri is bezig met zijn wake in de kapel, voor hij tot ridder zal worden geslagen. Tegen de regels in, opent hij toch de deur als er in de nacht aangeklopt wordt voor hulp. De vreemde die voor de deur staat geeft hem een brief … de brief voor de Koning.

Wat dit boek zo geweldig maakt is dat het tijdloos blijft. Het maakt niet uit of je het 20 jaar geleden hebt gelezen of nu voor de eerst uit de boekenkast pakt, het verhaal spreekt voor iedereen.

De Netflix serie wil ik niet te veel woorden aan vuil maken. Een woord: verschrikkelijk!
Wel hoop ik dat dit voor veel mensen een aanleiding zal zijn om het boek te lezen of te gaan herlezen. Dit boek is eeuwig!

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *