Een mondkapje dragen in het openbaar, doe jij het wel of niet?

Het is een discussie die komende tijd nog volop aan de orde zal blijven. Want waarom is het in andere landen wel verplicht, maar in Nederland niet?

Uiteraard is dit een gevaarlijk en politiek punt. In Nederland is het niet zomaar mogelijk de burger iets te verplichten om te doen. Met politiek hou ik mij zo min mogelijk bezig. Ik zal en kan hier dan ook niet dieper op ingaan. Het is meer een kwestie van eigen ervaring en gevoel.

De keren dat ik met de trein ben geweest heb ik nog geen mensen gezien die zich niet aan de draagplicht houden in de trein. Buiten de trein vind ik het dan weer een ander verhaal. Als de trein wat drukker is, was normaal het in en uitstappen al een gedrang. Nu geeft men elkaar nog steeds niet de gepaste ruimte om in en uit te stappen. Zeker in deze tijd vind ik dat persoonlijk extra kwalijk.

Op dit moment heb ik al een aantal keer een mondkapje gedragen in de supermarkt. Gewoon omdat mensen al steeds meer maling krijgen aan het afstand houden tot elkaar. Hierbij heb ik gemerkt dat het afschrikt als ik als enige met een mondkapje in een gangpad loop. Dat men voor mij opzij gaat en me de ruimte geeft. Dit is ook precies het gewenste effect wat ik wil bereiken.
Bij de kassa werd dan wel om mijn legitimatie gevraagd toen ik een fles wijn kocht. Omdat men met mondkapje op mijn leeftijd slecht kon inschatten. Toch een soort compliment als je 35 bent!

Van mij mag er in ieder geval een mondkapjes draagplicht komen voor in winkels, zoals er in veel andere landen in Europa wordt gedaan. Dit is dan nog vrij minimaal, maar het heeft zeker zin. Voor mij zelf geeft dan ook een veiliger gevoel.

De grootste verbazing kwam bij mij een aantal dagen geleden. Wij gingen naar de sauna en hadden een massage geboekt. De masseur droeg de hele behandeling een mondkapje. Ik vond dit echt super netjes en had dit totaal niet verwacht. Alles was overigens in de sauna echt goed geregeld. Ook hielden mensen zich netjes aan de regels, dit was dus een hele fijne ervaring.

Waarom mij dit zo verbaasde kwam ook omdat ik in het ziekenhuis en met bloedprikken nog maar 1x behandeld ben door iemand met een mondkapje op. Dit vind ik zelf toch wel erg vreemd, omdat je toch bij een behandeling flink elkaars aura komt, om het maar zo te zeggen.

Met bloedprikken draai ik netjes mijn hoofd weg, zoals letterlijk op de posters staat die aan de muur hangen. Vorige keer kreeg ik toen de vraag of ik het eng vond en niet durfde te kijken. Toen ik aangaf dat ik deed wat wordt gevraagd, werd er beledigd gereageerd: “Ik heb geen corona!”
Hierop had ik even geen reactie terug. Later dacht ik nog, ik doe het ook om jou te beschermen. Het is niet gezegd dat ik het niet heb.

Als ik de deur uit ga heb ik altijd een schoon mondkapje bij me. Mocht het in de situatie nodig zijn, dan kan ik hem dus altijd opzetten.
Voelt het ergens niet veilig, dan ben ik weg.

We moeten in deze tijd respect hebben voor elkaar. Elkaar de ruimte geven en vooral blijven nadenken.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *