Behalve hardlopen is er nog een andere tak van sport waar ik graag naar kijk. Autosport en dan voornamelijk Dakar. Vanaf jongs af aan hebben wij thuis autosport gekeken. Voornamelijk formule 1 en rally, maar favoriet was toch Dakar.

Afgelopen jaren is bij mij het kijken van autosport een beetje verwatert, voornamelijk door alle rare reglementen die overal zijn ingevoerd. Formule 1 bijvoorbeeld vind ik persoonlijk helemaal nergens meer overgaan in verhouding tot vroeger.

Dakar is de grote uitzondering. De eerste 2 weken van het jaar is genieten van deze fantastische rally. Het is en blijft een grote wens om er een keer live bij te kunnen zijn en het hele circus 2 weken te kunnen volgen.

Dit jaar vond de Dakar voor de 2e keer plaats in Saoedi-Arabië. Met een nieuwe route door fantastisch mooie landschapen en met prachtige uitzichten.
Zoals verwacht heeft ook dit evenement te maken met de corona-crisis, waardoor er veel maatregelen zijn. Hierdoor is het dit jaar misschien wel een beetje een uitgeklede versie van het evenement. Veel minder publiek en ook minder Nederlandse deelnemers. Ontzettend jammer, maar uiteraard heel begrijpelijk.

Door een aantal aanpassingen in het reglement is navigeren dit jaar nog belangrijker geworden. In een aantal etappes zorgde dit voor grote problemen, ook bij de toppers. Dit zorgde voor een hele interessante rally.

Nieuw in 2021 is de Dakar Classic, een wedstrijd voor oldtimers. Zij rijden wel een andere/aangepaste route, maar starten en finishen op dezelfde punten.
Super leuk als aanvulling op het evenement dit jaar, omdat er toch wel een hoop deelnemers helaas missen. In de toekomst zal dit misschien nog wel een grote klasse kunnen gaan worden. Team de Rooy heeft al aangekondigd in 2022 aan deze klasse te gaan deelnemen.

De afgelopen 2 weken ben ik veel op twitter te vinden geweest om alle updates te volgen. Een groot voordeel dat het evenement in Saoedi-Arabië is, is dat het tijdsverschil niet zo groot is. Hierdoor is het evenement beter te volgen.

Ondanks dat er veel Nederlands ontbraken dit jaar en er ook veel Nederlandse uitvallers waren, was een mooi evenement. Mooie beelden en interessante etappes. Hopelijk in 2022 weer meer Nederlanders aan de start.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *