Tijd voor een Crohn-update! Hoe gaat het er nu mee?

Sinds ik eind juli weer ben begonnen met medicatie gaat het de goede kant op. De calprotectine en CRP, de ontstekingswaarde in ontlasting en bloed zijn gedaald. Bij de laatste meting waren beide weer binnen de normen, dus dat is erg goed nieuws. Ook de medicijnspiegel (Infliximab) in mijn bloed was goed.

Eind deze maand mag ik stoppen met het gebruiken van de Thiosix tabletten. Hier ben ik wel blij mee, niet dat het nu veel voorstelt dat ene pilletje per dag, maar ik hoef er in ieder geval niet meer om te denken. Het innemen moet een half uur voor het ontbijt. Dit vergat ik regelmatig en dan mag je eerst 2 uur niets eten voor je hem alsnog kan innemen.
Ik was altijd keurig netjes met mijn (pil)medicatie op tijd innemen, maar sinds het niet meer dagelijks hoeft, blijkbaar niet meer. Gelukkig heb ik daar met infusen geen last van.

Met de Inflectra-infusen gaat alles goed. Behalve dat ik erna 1,5 dag compleet leeg ben van vermoeidheid, heb ik geen rare bijwerkingen.
Vanwege de vermoeidheid heeft de verpleegkundige in overleg besloten het inlopen van het infuus op 2 uur te houden. Een goede beslissing, waar ik me ook fijn bij voel.

Tot nu toe is mijn huid en tandvlees het enige waar ik wat aan merk. Wondjes ontsteken sneller en genezen minder goed en snel. Dit is een normaal verschijnsel bij medicatie die de weerstand onderdrukt. Dit is soms dus even opletten, maar niks om me zorgen over te maken.

Wel heb ik vaker dan ik normaal gewend was toch nog buikpijn. Vooral ’s avonds voor ik naar bed ga. 2 paracetamol lost dat dan wel weer op. Maar met ontstekingswaarde binnen de normen ben ik dat op deze manier niet gewend. Iets waar ik op ga letten en misschien een verband kan zoeken met voeding?

Qua energie lijkt het steeds beter te gaan. Dit merk ik vooral aan het hardlopen, waarin ik de afgelopen tijd behoorlijk vooruitgang heb geboekt.
De sluimerende, altijd aanwezige vermoeidheid lijkt steeds een beetje meer te verdwijnen. Nu is het vooral, als ik moe ben, dan is het gewoon echt een slechte dag. Ik kan en doe dan ook als het mogelijk is even helemaal niks.

In de hele energie balans speelt nu natuurlijk de hele corona-situatie ook wel mee. Het niet naar werk hoeven en nul sociale verplichtingen hebben, bespaart heel veel energie. De energie balans is dan misschien niet helemaal optimaal te beoordelen.

Al met al gaat het dus de goede kant. Ik hoop de komende maanden qua energie nog meer verbetering te zien. Stap voor stap naar remissie.


Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *