Het klinkt enorm clichΓ©, maar 2019 is voorbij gevlogen. Vooral het laatste kwartaal. Voordat we vanavond het jaar afsluiten, nog even een terugblik op het afgelopen jaar.

Doelen en voornemens van 2019
Begin 2019 stelde ik mij zelf 2 doelen binnen het hardlopen:

  • mijn eerste halve marathon lopen
  • 12 months, 12 medals

Mijn goede voornemens waren:

  • Trainingen plannen en 3x per week hardlopen
  • Werk niet mijn dagelijks leven laten beheersen
  • Een beslissing nemen over mijn medicatie/gezondheid

Mijn doelen van 2019 heb ik gehaald!
Het lopen van mijn eerste halve marathon heeft me helaas niet gebracht wat ik had gehoopt. Het gevoel van euforie, trots en voldaanheid dat ik had verwacht is nooit gekomen. Dit is waarschijnlijk de reden dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen verslag heb kunnen schrijven. Er staat letterlijk nog steeds een leeg concept bericht met alleen de titel: De Halve van de Haar.
12 months, 12 medals was een leuk doel om te behalen. Het vroeg her en der wat creativiteit in de planning, maar in 12 maanden heb ik 12 medailles bij kunnen schrijven.
Dit waren hele verschillende evenementen. Wegwedstrijden op tijd, funruns, virtuele runs, trailruns en urbantrails. Totaal goed voor ongeveer 170 kilometer hardlopen.

Mijn goede voornemens zijn zoals verwacht weer niet waargemaakt, of niet volledig. Eigenlijk heb ik een hekel aan goede voornemens maken. Je gaat jezelf restricties geven en daardoor toch bij voorbaat al falen. Een goed voornemen voor 2020: geen goede voornemens?!? Onee, dat mag niet, doelen stellen dus.

Liefde/relatie
Dit jaar zijn we begonnen met de echte planning en voorbereidingen voor onze bruiloft. Dit ging helaas niet helemaal vlekkeloos, omdat we de locatie verloren die we al sinds we elkaar kennen op het oog hadden. Ontzettend jammer en pijnlijk, maar ondertussen hebben we een heel mooi alternatief gevonden. Deze gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat we naar de hele dag anders zijn gaan kijken en heeft voor veel positieven veranderingen gezorgd. Er valt nog veel te regelen voor de grote dag, maar dit gaat goed komen.

Crohn/gezondheid
Sinds ik begin juni gestopt ben met het gebruiken van medicatie lijkt het steeds een beetje beter te gaan. Ik lijk meer energie te krijgen, maar ik slaap nog steeds slecht en ben nog erg moe.
Eind september heb ik een controle scopie en krijg ik later te horen dat alles er goed uit ziet. Dit voelt ontzettend dubbel omdat ik nog steeds ontzettend slechte dagen heb. De vermoeidheid die maar niet weggaat en nog steeds slaapproblemen. Ondanks deze downs, lijkt wel mijn energie niveau omhoog te gaan. Dit merk ik onder andere aan het hardlopen. Het is ontzettend tegenstrijdig en daar heb ik misschien nog de meeste moeite mee.
Vlak voor kerst kreeg ik helaas te horen dat mijn ontstekingswaarden weer omhoog waren gegaan. Deze waren meer dan 20x zo hoog als bij mijn laatste controle. Op dat moment waren mijn darmen wel wat onrustig. Ik had af en toe last van een rommelende buik en wat meer buikpijn, alleen had ik hier niet echt aandacht aan besteed of me hier zorgen overgemaakt. Dit was toch wel even schrikken, maar het hoeft nog niets te betekenen. Eind januari volgt weer een extra controle en dan gaan we zien wat er gebeurd. Voor alsnog is er geen reden tot paniek en wordt mijn situatie goed in de gaten gehouden.

Hardlopen
Bijna 800km op de teller dit jaar. Veel meer dan ik had kunnen dromen, misschien minder dan ik had gehoopt. Ook mijn doelen heb ik gehaald.
Een omslagpunt was de Devil’s Trail in oktober. Sinds begin augustus ben ik steeds vaker trails ipv asfalt gaan opzoeken. Het is overduidelijk dat dit is wat ik wil doen, ik had ook niet anders verwacht. De Devil’s Trail had alles behalve fijne omstandigheden. Het was koud, winderig en het regende. Zeer zeer ver buiten mijn comfortzone als ultieme regenhater. Toen ik hier de finish haalde voelde dit als de overwinning die ik dit jaar nodig had. De boost en het vertrouwen in mezelf wat ik zocht in die halve marathon, kwam later, daar in het bos.
Eind november/begin december kreeg ik nog een kleine dip in kilometers door vermoeidheid. Het was toen ook enorm druk met sociale verplichtingen naast werken, maar toch heb ik het jaar fijn kunnen afsluiten.

Blog
Begin september besloot ik een meer serieuzere kant op te willen met dit blog. Helaas is de uitvoering hiervan verre van geslaagd. Hier wil ik het komende jaar graag alsnog verandering in gaan brengen.

Een fijne jaarwisseling en tot volgend jaar!

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *