Crohn van A tot Z

* Under construction *

Adalimumab
Adalimumab is de werkzame stof in een aantal biologische geneesmiddelen. Deze stof onderdrukt het afweersysteem en vermindert de ontstekingen in de darm. Adalimumab behoort tot de groep TNF alfa blokkers.
Deze stof heb ik toegediend gekregen in injecties Humira en later als Hyrimoz.

Biologicals
Biologische geneesmiddelen die gedeeltelijk of geheel uit dierlijk of menselijk eitwit bestaan. Het maken van biologicals is zeer complex, omdat deze uit levende cellen worden geproduceerd.
Behandeling met biologische geneesmiddelen wordt doorgaans gestart als andere medicijnen niet (meer) helpen.
Humira is een biological.

Biosimilars
Nagemaakte versies van biologische geneesmiddelen. Deze bevatten dezelfde werkzame stof als een biological, maar worden anders, veelal veel goedkoper geproduceerd. Uit onderzoek is gebleken dat een biosimilar net zo effectief is als een biological.
Hyrimoz is een biosimolar.

Humira
Humira is een biological met de werkzame stof Adalimumab. Dit geneesmiddel wordt met een injectiepen onder de huid gespoten. Doorgaans wordt er een keer in de twee weken een injectie gezet.
Humira heb ik ongeveer 3,5 jaar als geneesmiddel gebruikt.

Hyrimoz
Hyrimoz is een biological met de werkzame stof Adalimumab. Dit geneesmiddel wordt met een injectiepen onder de huid gespoten. Doorgaans wordt er een keer in de twee weken een injectie gezet.
Hyrimoz heb ik ongeveer 3 maanden als geneesmiddel gebruikt.

TNF alfa blokkers
TNF alfa blokkers is een groep geneesmiddelen die de werking van het TNF alfa eiwit blokkeren/remmen. TNF staat voor Tumor Necrosis Factor (dit heeft echter niets te maken met kanker!) en zorgt voor ontstekingsreacties. Door dit blokkeren/remmen worden de ontstekingsreacties minder, maar ook het afweersysteem onderdrukt.