Wat is het ?

~ De ziekte van Crohn – wat is het? ~

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darmen, die kan voorkomen in het hele spijsverteringskanaal. Dit wordt vaak benoemd als van mond tot kont.
Samen met Colitis Ulcerosa valt de ziekte van Crohn onder de naam IBD, Inflammatory Bowel Diseases.

Bij de ziekte van Crohn zijn er in de darmen terugkerende ontstekingen. Vaak is niet de gehele darm ontstoken, maar wisselen gezonde delen en ontstoken gedeelte elkaar af. Deze ontstekingen kunnen zorgen voor klachten zoals buikpijn en diarree.

Als er een actieve ontsteking is, wordt er gesproken van een opvlamming. Dit is een periode waarin de klachten heviger opspelen. De klachten zijn per persoon verschillend. Dit heeft te maken met de plaats waar de ontsteking zich bevind en hoe ernstig deze is. Veel voorkomende klachten zijn buikpijn, diarree en vermoeidheid.

Ondanks onderzoek is de oorzaak van de ziekte van Crohn nog steeds niet volledig bekend. Waarschijnlijk gaat het niet om één oorzaak, maar leiden verschillende factoren tot de chronische ziekte. Dit is een combinatie van genetische factoren, omgevingsfactoren, het immuunsysteem en de darmflora.
Het afweersysteem valt het eigen lichaam aan, daarom wordt de ziekte van Crohn ook wel een auto-immuunziekte genoemd.

Crohn is een grillige ziekte. De ontwikkeling en het verloop zijn onvoorspelbaar. Per persoon is het verschillend hoe en wanneer de ziekte zich uit, wat de klachten zijn en hoe vaak een opvlamming voorkomt.

De ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen. Behandeling bestaat vaak uit medicatie en soms ook een operatie. Behandeling is gericht op het onder controle krijgen van de ziekte, een fase zonder ontstekingen.
Bij vele is een behandeling met medicatie levenslang nodig om de ziekte onder controle te houden.

Wil je meer informatie over de ziekte van Crohn, dan raad ik je aan te kijken op website van Crohn & Colitis NL of de Maag Lever Darm Stichting.